Falvit Mama

portal tworzony przez mamy dla mam

Zdrowie

Rodzaje Prosecco – cechy i zastosowanie

prosecco

Wino Prosecco podbija serca coraz większej ilości miłośników win musujących. Już w 2014 roku nastąpiło bezprecedensowe wydarzenie na rynku winiarskim, w którym to całkowita sprzedaż wina Prosecco przebiła sprzedaż dotychczasowego króla bąbelków, czyli szampana. Jego popularność wiąże się z tym, że jest to wino na tysiące różnych okazji, występujące w wielu wariantach.

Zawartość dwutlenku węgla

Prosecco dostępne jest na rynku w wielu odmianach, choć naturalnie występuje jedynie w kilku podstawowych rodzajach. Pierwszym z nich i jednocześnie najpopularniejszym jest Prosecco spumante, czyli musujące. Charakteryzuje się ono największą zawartością dwutlenku węgla spośród wszystkich, stąd nazywane jest czasami tańszym zamiennikiem szampana. Nieco mniej gazowane jest Prosecco Frizzante zwane czasami perlistym. Najrzadziej spotykanym na polskich stołach jest Prosecco tranquillo. Nie zawiera ono w ogóle dwutlenku węgla, dzięki czemu jest uznawane za wino spokojne.

Ilość cukru w Prosecco

Innym popularnym podziałem win Prosecco bierze pod uwagę zawartość cukru, przypadającego na każdy litr trunku. Najmniej go znajdziemy w odmianie brut. Posiada on bowiem około 12g cukru w jednym litrze wina. Zwykle charakteryzuje się ono mocno cytrusowymi aromatami. W związku z tym idealnie odnajdzie się w towarzystwie dań z ryb i owoców morza. Jej sztandarowym przykładem jest Prosecco Treviso Brut Spumante z winnicy Cantina Montelliana w Veneto. W tym samym regionie znajdziemy mniej wytrawnego przedstawiciela Prosecco tj. Contarini Prosecco Treviso DOC Extra Dry. Ten rodzaj wina zawiera od 12 do 17g cukru na litr. Stosowany jest on powszechnie jako aperitif, choć dzięki swojej delikatności i naturalnej kwaskowości dobrze się komponuje również z owocami morza. Pasuje ono także do zup warzywnych oraz kremowych białych serów. Ostatnim rodzajem Prosecco pod względem słodkości jest Prosecco z kategorii dry. W nim cukru jest dosyć dużo bo aż w granicach 17-32g. Nadaje się ono idealnie do ciast owocowych, a także potraw pikantnych.

Mieszanki z wykorzystaniem Prosecco

Pod nazwą Prosecco można na rynku spotkać zarówno tradycyjne wina jak i ciekawe mieszanki. Często można spotkać różowe Prosecco, dzięki dodatkowi do naturalnej receptury szczepu Raboso. Ponadto samo Prosseco stanowi świetną bazę pod różnego rodzaju drinki, z których najbardziej popularnych jest od lat Apperol Spritz.

Warto pamiętać, że wino Prosecco wymaga stosunkowo dobrego schłodzenia do poziomu 7-10 stopni Celsjusza. Ma to wpływ nie tylko na smak, ale także na poziom gazowania.

Najlepszej jakości wina Prosecco, znajdziesz w sklepie online https://winoland.com/.