Nie masz jeszcze konta?

Zarejestruj się

Strona główna Chcę zostać mamą »  Planowanie ciąży »  Kwas foliowy przed ciążą i w ciąży

Kwas foliowy przed ciążą i w ciąży

Kwas foliowy – najlepszy przyjaciel przyszłych mam. Specjaliści są , jak nigdy, zgodni – trzeba go przyjmować, bo jego wpływ na rozwój płodu jest bezcenny!

Co to jest kwas foliowy?

Jest to witamina z grupy B z numerkiem 9. Zwany jest też – choć to mniej popularne nazwy – folacyną, folanem. A także nazwą całkiem nie do zapamiętania – kwasem pteroiloglutaminowym. Nasz organizm nie potrafi go sam wytwarzać dlatego musimy przyjmować z zewnątrz: bądź z pożywienia, bądź w postaci tabletek. Rozpuszcza się w wodzie.

Po co ci kwas foliowy?

To bardzo ważna witamina dla procesu rozmnażania, bo bierze udział w powstawaniu kwasów nukleinowych czyli po prostu materiału genetycznego. Bez niej nie byłoby szpiku w czerwonych krwinek, a układ nerwowy i pokarmowy nie pracowałyby jak w szwajcarskim zegarku. Zapobiega (najlepiej w parze z żelazem) anemii. Ginekolodzy i przyszłe mamy kochają go jednak za znaczne obniżenie ryzyka wystąpienia wad cewy nerwowej. To bardzo groźne wady: bezmózgowie, rozszczep kręgosłupa, przepuklina oponowo rdzeniowa.

Kiedy zacząć?

Najlepiej wtedy, kiedy w ogóle istnienie możliwość zajścia w ciążę (nawet jeśli jej nie planujesz) lub na 3 miesiące przed planowanym zapłodnieniem. Wady cewy nerwowej bowiem powstają na bardzo wczesnym etapie ciąży – już w 4 tygodniu. W tym czasie jeszcze znakomita większość kobiet nie wie, że jest w ciąży! W tym przypadku profilaktyka ma ogromne znaczenie.

Ile kwasu foliowego potrzebujesz?

Najczęściej zalecane dawkowanie kwasu foliowego wygląda następująco:

• profilaktycznie, przed planowaną bądź potencjalną ciążą – 0,4 mg dziennie,
• pierwszy trymestr – od 0,4 do 1 mg dziennie,
• drugi i trzeci trymestr – nie zawsze, już tylko jako walka z anemią, a nie żeby zapobiegać wadom rozwojowym płodu,
• w przypadku występujących w rodzinie wad cewy nerwowej dawka znacznie się zwiększa i wynosi – 4 mg dziennie,
• mama chorująca na cukrzycę lub padaczkę powinna przyjmować 4 mg dziennie.

Pamiętaj, że są to ogólne zalecenia, a ostateczną decyzję podejmuje zawsze lekarz. Nie ustalaj dawki na własną rękę, skonsultuj się ze swoim ginekologiem.

Naturalny kwas foliowy

W przypadku kwasu foliowego lepiej postawić na syntetyczne preparaty dostępne w aptekach, ponieważ są one stuprocentowo przyswajalne przez nasz organizm. W naturze występują tzw. foliany, które – aby zostać przyswojone – muszą zostać odpowiednio rozłożone do formy przyswajalnej. Organizm, to potrafi, tyle, że przy okazji gubi aż połowę cennej substancji. Żeby było jeszcze trudniej ortodoksyjnym zwolennikom produktów naturalnych ułożyć dietę – cenny składnik wyparowuje pod wpływem temperatura. Dlatego należy starać się je spożywać na surowo. Oto lista produktów, w których możesz poszukiwać folianów:

• pomarańcze, banany i awokado
• drożdże,
• rośliny strączkowe: fasola, soja, soczewica,
• szpinak,
• sałata,
• natka pietruszki,
• szparagi, groszek, brokuły, brukselka, buraki
• ryż, pszenica, kasza jęczmienna, zarodki pszenicy,
• żółtko,
• wątróbka,
• orzechy ziemne, pestki słonecznika.

Korzystaj z porad lekarza!

Przy określaniu dawkowania koniecznie kieruj się wskazaniami lekarza, żeby nie ponosić konsekwencji niedoboru tego składnika (zaburzenia w trawieniu, anemia, zahamowanie wzrostu komórek organizmu) lub jego przedawkowania (bezsenność, rozdrażnienie).

Dodaj komantarz

Z brzuszkiem trudniej sprostać wyzwaniom. Dowiedz się czym jest nasza kampania i jak ją poprzeć

Załóż konto i korzystaj z wyjątkowych przywilejów i korzyści dla przyszłych mam